sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Asuntoa mä metsästän...

Vinkki #1 vaihtoon lähteville: Olkaa ajoissa asunnon haun kanssa! Ja tätä en voi liikaa korostaa. Omalla kohdallani meinasi käydä huonosti. Mutta aloitetaas tämä tarina aivan alusta...

Sain tietää keväällä 2017, että pääsen vaihtoon Stuttgartiin. Kuitenkin vahvistus tästä Stuttgartin yliopiston puolesta tuli vasta kesäkuussa 2017. Olin kuitenkin alkanut katsella asuntoja jo huhtikuussa ja googlaillut, miten muut vaihtarit ovat täällä asuneet. Moni kirjoitti, että Stuttgartista on hyvin vaikeaa saada asuntoa ja että yleensä opiskelijat asuvat soluissa eli WG:issä (Wohnengemeinschaft). Luin myös, että paikalliselle opiskelija-asuntosäätiölle Studierendenwerkille on yleensä kuuden kuukauden jonot ja käytännössä olin jo tuossa vaiheessa myöhässä hakemaan asuntoa säätiön kautta.

Kuitenkin kesäkuussa saatuani vahvistuksen Stuttgartista hain asuntoa Studierendenwerkin kautta ja olin ottanut yhteyttä useisiin solujen vuokraajiin wg-gesucht.de -nettisivun kautta. Hain myös asuntoa muidenkin nettisivujen kautta, mutta wg-gesucht.de osoittautui varmimmaksi saada edes yhteydenottoja takaisin. Koko kesän ajan selailin asuntoja ja yritin löytää jotakin Stuttgartin kaupungin alueelta asettaen maksimivuokran 500 euroon kuussa. 500 euroa solusta tuntui minusta kovalta vuokralta, koska Oulussa poikaystäväni kanssa asuessani maksan alle tuon summan.

Elokuussa aloin panikoida. Olin edelleen ilman asuntoa ja "oikeita" yhteydenottoja ei ollut asunnoista kuulunut. Monet yrittivät myös huijata lähettämään rahaa tai passikuvan. Yksi huijaustapaus oli vakavampi: Kävimme pitkän sähköpostikeskustelun tämän huijarin kanssa ja hän lähetti minulle kuvia asunnosta ja kertoi itsestään ja tyttärestään, jonka kanssa asuisin, kun saapuisin Stuttgartiin. Uskoin kaiken kunnes kysyin tyttären nimeä ja onko hänellä Facebookia. Tässä vaiheessa huijari sanoi, ettei heillä kummallakaan ole Facebookia, mutta hän lähetti kuvat "omasta ja tyttären" henkilökorteista. Päätin kokeilla löydänkö tytön Facebookista. Ja löysin. Tyttö oli kirjoittanut Facebook-sivulleen julkisen päivityksen vuonna 2015, että hänen henkilöllisyytensä on varastettu ja hän ei ole vuokraamassa asuntoa Saksasta. Päätin ottaa tyttöön yhteyttä ja hän vahvisti epäilykseni huijauksesta. Hän myös pyysi lähettämään sähköpostiketjun ja auttamaan minua tarvittaessa, koska hänen täytyi mennä tapauksen vuoksi käymään poliisiasemalla...
Vinkki #2: Ole skeptinen ja varaudu siihen, että tulet huijauksen kohteeksi. Liian hyvä on liian hyvää ollakseen totta näillä markkinoilla!

Kirjoitin lähes päivittäin yhteydenottoja vuokraajiin elokuusta lokakuuhun. Sain muutamia yhteydenottoja, mutta Suomesta käsin asunnon saaminen tuntui todella vaikealta. Kirjoitin myös useamman kerran Studierendenwerkille ja sieltä vastattiin hyvin tylysti, että olen jonossa eikä apua herunut asunnonhakuun, vaikka sitä pyysin. Sitten kaverini, joka oli vaihdossa täällä, vinkkasi minua laittamaan sähköpostia suoraan dormitorien sihteereille. Yksi heistä vastasikin minulle ystävällisesti ja sanoi, että yrittää auttaa minua sekä ilmoittaa heti, jos tietää vapaasta asunnosta. Ikävä kyllä kaikki asunnot olivat jo menneet lokakuun ajalta.

Viikkoa ennen tänne saapumistani aloin katsella myös hostelleja. Tietenkään en ollut osannut ottaa huomioon, että täällä järjestettiin juuri tuolla viikolla kun saavuin Volksfest, joka on samantyylinen tapahtuma kuin Münchenin Oktoberfest. Ja kaikki hostellit olivat lähes täyteen buukattuja. Eräästä hostellista kuitenkin vastattiin, että voin saada huoneen pariksi ensimmäiseksi päiväksi. Varasin hostellin, koska vaihtoehdot olivat vähissä ja pari päivää kuulosti paremmalta kuin ei mitään.

Ystäväni vinkkasi minua kirjoittamaan tilanteestani Facebook-ryhmiin Suomalaiset Saksassa ja Stuttgartin suomalaiset. Sieltä minulle annettiin lisävinkkejä ja lopulta eräs aivan ihana suomalainen tarjosi minulle huonetta tai itseasiassa parvea omasta ja hänen poikaystävän asunnostaan kuukauden ajaksi. Pidimme skype-tapaamisen ja sovimme asioista sekä peruin hostellivarauksen. Olin niin onnellinen ja helpottunut. Lisäksi ystävystyimme tuon kuukauden aikana ja tulimme todella hyvin juttuun. Kiitos sinulle ja poikaystävällesi vielä! Teidän apunne tuli todella tarpeen. ♥
Vinkki #3: Suomalaiset tukevat toisiaan maailmalla. Facebookin kautta voit löytää apua!

Saksaan päästyäni sovin asuntonäyttöjä ja kävin myös Studierendenwerkillä. Sieltä sanottiin, etten voisi saada asuntoa tämän vuoden puolella, mikä kuulosti uskomattomalta. Sitten minulle tarjottiin yhtä asuntoa, jota kävin katsomassa. Vuokra oli 475 € kuukaudessa ja lisäksi minun olisi pitänyt ostaa sinne pesukone! Voitteko kuvitella, kuuden kuukauden vuoksi pesukone! Onneksi en hyväksynyt tarjousta...

Päätin olla uudelleen yhteydessä mukavaan sihteeriin ja kerroin tilanteestani. Tällä kertaa hänellä oli minulle asunto marraskuusta alkaen ja vieläpä viime vuonna valmistuneesta dormitorista! Hyväksyin tarjouksen aika nopeasti ja nyt sitä täällä ollaan asusteltu kohta kuukausi. Vuokra on 354 € kuussa sisältäen kaiken ja keskustaan on alle kaksi kilometriä. Minulla sattui myös tuuria huonekavereiden kanssa ja asun täällä iranilaisen pojan, brasilialaisen pojan sekä italialaisen tytön kanssa ja kaikki ovat todella mukavia! Vietämme aikaa yhdessä ja tulemme tosi hyvin juttuun keskenämme. Italialainen tyttö on myös täällä erasmus-opiskelijana niin kuin minäkin. Meillä on jopa yksi saksankielen kurssi yhdessä. Tuossa äsken iranilainen kämppikseni teki meille ja hänen kavereilleen perinteistä iranilaista ruokaa ja oli muuten hyvää! namskis :)
Vinkki #4: Ole yhteydessä useampaan otteeseen Studierendenwerkiin ja älä usko jonotussysteemiin. Sieltä minäkin pääsin ohi jonon olemalla vain aktiivisesti yhteydessä.

Täällä sitä asustellaan helmi-maaliskuuhun saakkaTäytyy sanoa, että minulla on todella paljon onnea matkassa. Ensinnäkin se, että sain kuukauden asua ihanan suomalaisen luona ja toiseksi se, että sain lopulta Studierendenwerkiltä asunnon aivan uudesta dormitorista kera mukavien kämppisten. Toivon, että tämä postaus auttaa jotakuta toista, joka on lähdössä Stuttgartiin vaihtoon, sillä minä kaipasin vinkkejä kovasti. Täällä on myös ollut edellisinä vuosina asunto, joka on siirtynyt suomalaisilta vaihtareilta suomalaisille vaihtareille, mutta juuri tänä syksynä tuo asunto on remontissa... Kannustan myös olemaan yhteydessä tyyppeihin, jotka ovat aiemmin olleet vaihdossa täällä! Itse sain sitä kautta paljon apua.

Ja ainiin. Vielä loppuun vinkki #5: Saat paremmin vastauksia asuntoa hakiessa, kun kirjoitat saksaksi. Studierendenwerkiltäkin vastataan nihkeästi, jos kirjoitat englanniksi ja etenkin wg-gesucht.de:n kautta asuntoa hakiessa saksan kieli on melkein vaatimus.

Tässäpä oli minun tarinani asunnon metsästys -rumbasta. Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa kaikille!

Bis bald!

♥Jenna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saksalaista joulutunnelmaa

Voihan, miten aika on mennyt nopeasti viimeiset viikot! Opintojen kanssa on pitänyt kiirettä, mutta välissä ollaan nautittu saksalaisesta j...